SHLR Årsrapport 2021

COVID-19

Hjärtstopp och pandemin

Coronaviruset SARS-CoV-2 orsakar sjukdomen COVID-19 och har sedan årsskiftet 2019/2020 orsakat omfattande sjuklighet, dödlighet och ekonomiska skador. Äldre och personer med hjärt-kärlsjukdom har hög risk att få svåra infektioner av COVID-19. Dessa patientgrupper löper också högst risk att drabbas av hjärtstopp. I Svenska Hjärt-Lungräddningsregistret (SHLR) finns information om pågående COVID-19-infektion. Det föreligger en viss osäkerhet vid bedömning av COVID-status vid hjärtstopp utanför sjukhus men en sensitivitetsanalys i SHLR visade att den pre-hospitala bedömningen är tillförlitlig (Sultanian et al).

Förekomst av COVID-19

Andel med COVID-19 vid hjärtstopp på sjukhus

Nedanstående figur visar förekomsten av COVID-19 bland patienter bland patienter med hjärtstopp på sjukhus. Som framgår av figuren så följer trenden i registret prevalensen av COVID-19 i befolkningen. Prevalensen är högst innan och efter sommaren. Notera att ungefär ett av tio hjärtstopp på sjukhus hade COVID-19 under vintermånaderna.

Andel med COVID-19 vid hjärtstopp utanför sjukhus

För hjärtstopp utanför sjukhus observeras samma trend, dvs högst prevalens COVID-19 (bland rapporterade patienter) innan och efter sommaren.